Fiind folosită încă din secolul al V-lea în China, țelina a devenit un ingredient de bază în numeroase preparate alimentare. Planta proaspătă, de sezon – asemenea celor pe care le poți găsi la piețele agro-alimentare locale – crește până la o înălțime de aprox. 90 cm, are culoare verde intens, transmițând o vitalitate intensă. Țelina este cunoscută pentru aroma sa complexă, intensă, dulce și condimentată. Planta ajunge la maturitate deplină după doi ani și produce un fruct mic a cărui culoare variază de la bej la maro. Semințele sunt principala sursă de ulei esențial, fiind extrase folosind distilarea cu aburi.
Gătitul cu Țelină
Uleiurile esențiale sunt foarte potente în comparație cu condimentele și mirodeniile uscate sau alți agenți de aromatizare, așa că o cantitate infimă de ulei poate conferi o aromă foarte intensă mâncării. Când utilizezi ulei de Țelină (sămânță) la gătit, cel mai bine e să folosești metoda scobitorii – înmoaie vârful unei scobitori curate în sticluța de ulei esențial și apoi introdu scobitoarea în ingredientele tale. După ce ai amestecat bine, gustă să vezi dacă vrei să adaugi mai mult ulei sau nu.
Beneficii primare:
- Este cunoscută pentru aroma sa complexă, intensă, dulce și condimentată
- Se utilizează în diferite rețete pentru gustul său aromat
- Este cunoscută pentru proprietățile sale purificatoare
Instrucțiuni de utilizare:
Uz intern: Diluează o picătură în 125 ml de lichid
Măsuri de precauție:
Posibilă sensibilitate cutanată. A nu se lăsa la îndemâna copiilor. Dacă sunteți gravidă, alăptați sau vă aflați sub observația unui medic, cereți sfatul medicului. Evitați contactul cu ochii, interiorul urechilor și zonele sensibile.