Ghid de aromaterapie
Zenix.ro
Fericirea vine din interior, tocmai de aceea suntem preocupati in fiecare zi de starea ta de bine si ne dorim sa te poti regasi cu adevarat in fiecare clipa, sa te simti relaxat si linistit, sa fii zen.
Pentru ca, uneori, ai nevoie de solutii care sa iti imbunatateasca viata, sa iti mentina optimismul si gandirea pozitiva, ne-am informat, am cautat si am testat beneficiile aromaterapiei, apoi am decis sa impartasim cu tine informatii utile care iti arata cum poti sa traiesti in armonie si sa ai o stare fizica, psihica, emotionala excelenta.
Descopera si tu cum poti folosi produsele naturale pentru a fi zen!
www.zenix.ro
Ce este aromaterapia?
Cum functioneaza aromaterapia?
Beneficiile aromaterapiei
Forme de aromaterapie
Difuzoarele de aromaterapie
Beneficiile utilizarii difuzorului de arome cu ultrasunete
Caracteristicile difuzorului de aromaterapie cu ultrasunete
Uleiurile esentiale. Ce sunt uleiurile esentiale?
Cum sunt obtinute uleiurile esentiale pure?
Top cele mai apreciate 10 uleiuri esentiale
Ce este aromaterapia?
Aromele actioneaza asupra simturilor noastre si ne influenteaza starea emotionala, psihica si fizica. Aromaterapia ne arata cum sa folosim in beneficiul nostru aromele naturale obtinute din plante sau din alte surse organice existente sub forma de uleiuri esentiale.
Utilizarea plantelor pentru imbunatatirea starii de sanatate nu este o noutate, insa, aromaterapia in forma in care o utilizam cel mai frecvent astazi poate fi considerata un concept nou. Daca, in trecut, aromele erau folosite ca simple parfumuri, acum, ele sunt considerate aliati puternici pentru a depasi starile de stres, anxietate, pentru a ameliora durerea si tensiunea, pentru a regasi linistea, calmul sau pentru a stimula creativitatea.
Secretul obtinerii de beneficii maxime este utilizarea corecta a uleiurilor esentiale.
Cum functioneaza aromaterapia?
Simturile, stimulii senzoriali ne influenteaza alegerile.
Mai mult decat celelalte simturi, mirosul este capabil sa ne influenteze chiar si starea emotionala, declansandu-ne amintiri, sentimente, dispozitii.
O simpla aroma ne poate trezi amintiri din trecutul apropiat sau indepartat, la fel cum ne poate face sa avem diferite stari, de calm, de relaxare, de panica sau sa experimentam sentimente de apropiere sau antipatie.
Pentru ca aromele sunt atat de prezente si de importante in viata noastra, este ideal sa stim cum sa le folosim intr-un mod benefic.
Folosind uleiurile esentiale (aromaterapia) ne putem influenta in mod constient starea fizica, psihica sau emotionala, alungand gandurile negative si deschizandu-ne catre calm, liniste, relaxare.
Beneficiile aromaterapiei
Aromaterapia ne ajuta sa avem o dispozitie pozitiva, ne creeaza o atmosfera propice pentru a fi mai echilibrati, mai calmi, mai linistiti si totodata mai fericiti.
Terapia cu uleiuri esentiale functioneaza in special la nivel psihic. Cu toate aceastea, exista tratamente care pot ameliora si afectiuni sau dureri fizice.
La nivel psihic, aromaterapia reuseste sa aduca echilibrul, calmul, starea de liniste, dar si sa energizeze, sa creasca nivelul de optimism, de spontaneitate, de creativitate.
Efectele sale depind, bineinteles, de tipurile de uleiuri esentiale folosite.
Forme de aromaterapie
Aromaterapia este folosita in mai multe forme, cea mai cunoscuta si mai usoara fiind cea aromatica adica a uleiurilor esentiale.
Iata cateva forme de valorificare a beneficiilor uleiurilor esentiale:
Topic – uleiurile esentiale pot fi aplicate direct pe piele cand sunt diluate intr-un ulei purtator cum este cel de cocos, si pot fi folosite in diferite zone, tample, picioare, incheieturi, in spatele urechilor. Pentru a evita posibile reactii adverse se recomanda testarea uleiurilor pe o suprafata redusa inainte de aplicare. Totodata, in cazul in care se folosesc uleiuri fotosensibile evitati expunerea pielii la soare timp de cel putin 4 ore dupa aplicare.
Masaj – uleiurile esentiale pot fi folosite ca ajutor pentru maximizarea efectelor masajului si pentru obtinerea unei stari de calmare, liniste, relaxare. La fel ca la utilizarea topica, este important insa sa testam uleiurile inainte de utilizare pentru a afla daca suntem alergici si sa nu le folosim in zone cu leziuni sau pe pielea foarte sensibila.
Pulverizare – unul dintre cele mai la indemana odorizante este simplul amestec de apa plata si cateva picaturi de ulei esential. Pulverizat, acest lichid aduce un miros foarte placut in orice incapere.
Baie calmanta cu uleiuri esentiale – acesta poate fi un mod excelent de relaxare, uleiurile esentiale fiind absorbite prin contactul cu pielea sau prin inhalare. Ele pot fi folosite in apa alaturi de laptele de corp sau impreuna cu saruri de baie.
Inhalare cu ajutorul accesoriilor – pentru difuzarea uleiurilor esentiale pot fi folosite diferite aparate/accesorii:
Difuzoarele de aromaterapie
Difuzoarele de aromaterapie sunt aparate care difuzeaza aromele uleiurilor esentiale intr-un mod simplu si sigur de utilizat. Aceste aparate sunt disponibile in mai multe variante, avand fiecare moduri de functionare, caracteristici, dar si preturi diferite.
Pentru a decide care este modelul de difuzor potrivit pentru nevoile tale si pentru a te bucura din plin de beneficiile utilizarii unui astfel de aparat, iata o scurta descriere a celor mai cunoscute difuzoare:
- Difuzor de aromaterapie cu ultrasunete – este cel mai intalnit tip de difuzor, fiind eficient si usor de folosit. Folosind ultrasunetele, difuzorul transforma apa si uleiul esential in vapori pe care ii elibereaza constant cu o viteza pe care o poti seta chiar tu. De obicei acest difuzor are un rezervor pentru apa si ulei sau rezervoare separate pentru apa si ulei. Este suficient de silentios incat sa poata fi folosit chiar si pe timpul noptii.
- Difuzor de aromaterapie cu evaporare - functioneaza prin generarea unui flux de aer care evapora uleiurile esentiale in mod natural. Performantele sunt destul de scazute, viteza de evaporare fiind mica, insa, folosit in spatii mici un astfel de model poate fi suficient.
- Difuzor de aromaterapie cu caldura - foloseste caldura sau un curent de aer cald pentru a incalzi uleiul si a difuza aroma. Practic, recipientul ceramic cu apa si ulei este incalzit de o lumanare. Dezavantajele ar fi ca lumanarea trebuie schimbata, dar si ca trebuie sa functioneze intr-un loc supravegheat, ferit de accesul copiilor.
- Difuzor de aromaterapie cu aerosoli sau nebulizator – este cunoscut si sub denumirea de atomizor. Deoarece foloseste uleiurile in stare nediluata, este considerat a fi cele mai eficiente. Acest tip de difuzor difuzeaza o cantitate mai mare de ulei esential intr-un timp mai scurt insa, are si unele restrictii de folosire, uleiurile esentiale mai vascoase nefiind recomandate a se folosi in nebulizator. Tinand cont ca exista atat nebulizatoare pentru uleiuri esentiale, cat si nebulizatoare folosite in scop medical, este bine sa te informezi inainte de a alege un difuzor de aromaterapie cu aerosoli sau un nebulizator.
Beneficiile utilizarii difuzorului de arome cu ultrasunete pentru aromaterapie
- Difuzorul de arome cu ultrasunete pentru aromaterapie:
- Improspateaza aerul utilizand produse naturale: apa si ulei esential
- Indeparteaza particulele de praf, evitand astfel depunerea lor
- Elimină mirosurile neplacute
- Creeaza o atmosfera relaxanta
- Maximizeaza beneficiile uleiurilor esentiale:
- Contribuie la intarirea imunitatii
- Ajuta la eliminarea stresului
- Este util in prevenirea alergiilor
- Elimina acarienii si are efect antibacterian
- Ajuta la indepartarea mustelor si tantarilor
Caracteristicile difuzorului de aromaterapie cu ultrasunete
Exista o multime de modele de difuzoare de aromaterapie, tocmai de aceea, inainte de a-l alege pe cel mai potrivit este recomandat sa te familiarizezi cu caracteristicile acestora.
Design – deoarece difuzoarele de aromaterapie au modele si culori diferite, nu este deloc complicat sa gasesti modelul ideal pentru decorul incaperii in care acesta va functiona. Cele mai frecvente materiale utilizate la realizarea difuzoarelor sunt plasticul, lemnul, sticla, ceramica sau metalul. Din punct de vedere estetic, difuzorul poate avea diferite forme sau culori, cele mai apreciate fiind difuzoarele cu aspect natural de lemn.
Capacitate – difuzoarele de aromaterapie au rezervoare cu volum diferit, de la 50ml si pana la 600 ml, unele avand chiar si mai
mult. Desi un rezervor cu capacitatea mai mare necesita mai rar umplerea cu apa, acesta ocupa mai mult spatiu si, uneori este mai zgomotos. Cel mai frecvent, sunt utilizate difuzoare cu capacitate de 200-300ml, acestea fiind perfecte pentru o zi de utilizare.
Temporizator – acesta functie permite setarea timpului de functionare al difuzorului in functie de preferinte. Cu ajutorul temporizatorului, difuzorul poate functiona continuu sau intermitent, la un anumit interval setat.
Oprire automata – pentru a fi utilizate in siguranta, difuzoarele de aromaterapie au oprire automata care se activeaza atunci cand rezervorul se goleste de apa.
Lampa de veghe – unele aparate au incorporate o lampa de veghe, uneori avand diferite culori astfel incat poate fi folosit si ca sursa de lumina pe timpul noptii.
Boxa bluetooth – modelele noi de difuzoare pentru aromaterapie sunt dotate cu boxa bluetooth transformandu-se astfel in accesorii complete pentru relaxare, deoarece le poti folosi pentru a asculta muzica de relaxare, dar si pentru a crea o atmosfera placuta in orice incapere.
Uleiurile esentiale. Ce sunt uleiurile esentiale?
Uleiurile esentiale se regasesc in toate partile plantelor – in tulpina, flori, fructe. Asa cum te bucuri de parfumul florilor de lavanda, de mirosul energizant al frunzelor de menta sau de aroma fresh a citricelor, la fel, uleiurile esentiale iti incarca simturile si te ajuta sa te bucuri de o stare de bine, de calm, de relaxare.
Utilizate din cele mai vechi timpuri in scopuri medicale/pentru mentinerea sanatatii, uleiurile esentiale au revenit astazi in atentia celor care sunt in cautare de tehnici complementare pentru sustinerea unei stari emotionale sanatoase.
In alegerea uleiurilor esentiale trebuie sa conteze atat tipuri plantelor din care acestea sunt extrase, precum si modul in care se realizeaza extragerea lor.
Cum sunt obtinute uleiurile esentiale pure?
Daca ai fost tentat sa testezi cauti deja in magazine uleiurile esentiale extrase din plante, probabil ai observat ca acestea au preturi diferite, desi planta de baza este aceeasi. De aceea, trebuie sa stii ca la fel de important precum procesul de obtinere a uleiurilor sunt si originea plantei sau mediul in care aceasta a fost cultivata.
Pentru obtinerea lichidelor aromatice volatile – uleiurilor esentiale – pot fi folosite mai multe metode: presarea la rece, distilarea cu aburi, extractia cu solventi, extractia pe baza de grasimi, filtrarea.
Zenix.ro recomanda pentru aromaterapie folosirea de uleiuri pure obtinute prin distilare cu aburi sau presare la rece (in cazul citricelor) deoarece aceste metode reusesc sa pastreaze proprietatile terapeutice ale lichidului aromatic.
Uleiurile esentiale de pe
Zenix.ro sunt alese cu atentie astfel incat sa indeplineasca cele mai inalte standarde de calitate si sa ofere o experienta aromatica dar si terapeutica deosebita. Pentru ca este important sa oferim intotdeauna cele mai pure si mai sigure uleiuri esentiale avem o gama variata de uleiuri esentiale
doTERRA si
Young Living – producatori apreciati pentru grija de a oferi uleiuri esentiale terapeutice pure, sigure si eficiente. Descopera uleiurile esentiale si amestecurile de uleiuri esentiale
doTERRA si
Young Living cunoscute in intreaga lume pentru beneficiile aduse organismlui atat pe plan fizic cat si psihic, emotional si spiritual.
Top cele mai apreciate 10 uleiuri esentiale
1.
Lavanda - este unul dintre cele mai utilizate uleiuri esentiale, avand un parfum foarte placut, dar si efecte deosebite asupra mentalului. Lavanda relaxeaza, calmeaza si este folosita cu succes pentru cei care intampina probleme cu somnul, fiind un aliat excelent pentru un somn odihnitor.
2.
Lamaia - are un miros proaspat si este cunoscut ca fiind un excelent purificator al locuintelor. Utilizarea uleiului esential de lamaie reda starea de energie, fiind un bun remediu pentru anxietate, depresie sau stari de epuizare si oboseala.
3.
Menta - are un parfum revigorant, fiind ideal pentru casa, birou, dar si ca odorizant auto natural, deoarece amelioreaza starile de rau de masina. Uleiul esential de menta este recomandat pentru energizarea mintii si a corpului, dar poate fi folosit cu succes si in cazul problemelor respiratorii sau a nasului infundat.
4.
Eucaliptul - este tonic, dar si expectorant, fiind benefic pentru afectiunile aparatului respirator fiind un decongestionant nazal foarte bun. Mirosul sau este puternic si racoritor.
5.
Tamaia -este un ulei aparte, folosit pentru obtinerea unei stari psihice echilibrate. Uleiul esential de tamaie indeparteaza anxietatea, relaxeaza si poate fi folosit cu succes pentru obtinerea unui context prielnic meditatiei.
6.
Bergamota - are proprietati calmante, fiind adecvat pentru echilibrare. Uleiul esential de bergamota este considerat uleiul echilibrului sufletesc, este ideal pentru persoanele stresate care au nevoie de remedii pentru relaxare si indepartarea starilor de nervozitate.
7.
Lemongrass - sau iarba de lamaie este recomandat pentru a fi folosit la birou sau in spatiul de lucru deoarece reduce stresul si stimuleaza concentrarea. Uleiul esentiale de lemongrass intretine o atmosfera vesela de bunadispozitie, totodata desfunda sinusurile si ajuta in respiratie.
8.
Cardamom - provine din India, are aroma condimentata si este considerat purificator si afrodiziac. Uleiul esential de cardamom are efecte tonice, afrodiziace si este recomandat pentru a echilibra, a trezi pasiunea si dorinta de viata.
9.
Arborele de ceai - principala calitatea uleiului esential de arbore de ceai este aceea de dezinfectant. Este ideal pe timp de vara pentru indepartarea insectelor, precum tantarii sau paianjenii.
10.
Ylang-Ylang - are beneficii asupra corpului, dar si asupra mintii. Poate fi folosit ca ulei de masaj afrodiziac, dar si ca antidepresiv, contribuind la reducerea stresului si a starilor de anxietate. Uleiul esential de Ylang Ylang este recomandat persoanelor care au nevoie de cresterea increderii
in sine, de eliminarea indoielilor si a insecuritatii, de restabilirea unei atmosfere calde, sigure si echilibrate.
Aromaterapia iti poate influenta starea de spirit atat de simplu incat, in fiecare zi, sa ai in jurul tau o atmosfera zen, prietenoasa, calda, un cadrul in care starea pozitiva sa persiste.
Incepe-ti ziua cu o picatura de ... bucurie! Zambeste! Bucura-te de energie, de creativitate sau de liniste, de echilibru, ai grija de emotiile tale si viata va fi mult mai frumoasa. Fii zen incepand de astazi!
Citeste recomandarile Zenix de pe
blogul nostru si descopera cat este de simplu sa ai grija de starea ta interioara.